Czy Rzeszów jest miastem mięsożerców?

opublikowano przez on Maj 8, 2016 in NEWS

Cocina Verde

Spacerując po Rzeszowie można zauważyć, jak w ciągu ostatnich kilku lat miasto się zmieniło. Odnowione chodniki, wyremontowany rynek, zadbane parki, fontanna multimedialna, owalna kładka i tak z szarego, robotniczego miasta powstaje prawdziwa „stolica Podkarpacia”. Upadają lokale gastronomiczne o wątpliwym klimacie a w ich miejsce powstają klimatyczne lokale z dobrą muzyką i jedzeniem. Człowiek jeszcze nie opanował zdolności fotosyntezy, więc jeść musi. Oferta kulinarna Rzeszowa wydaje się być dość bogata. Dlaczego wydaje się? Jeżeli nie wykluczasz z diety żadnych produktów nie ma problemu, na każdym kroku możesz zjeść pierogi, pizzę czy kebab. Gorzej jeżeli jesteś wegetarianinem lub „o zgrozo” weganinem! Sytuacja staje się wtedy bardziej skomplikowana. Co prawda większość restauracji i pizzerii oferuje dania bezmięsne, lecz ich wybór jest dość ubogi. Nie wiadomo też, czy do końca można wierzyć w wegetariańskość tych dań. Jeżeli jesteś weganinem to masz już poważny problem. Często jedyne danie jakie możesz zamówić to frytki. Czy Rzeszów nie jest miastem otwartym na nowe upodobania kulinarne? Na szczęście powoli zaczyna się to zmieniać. Jeżeli dobrze poszukamy znajdziemy lokale oferujące wyłącznie kuchnię wegetariańską i wegańską. Co ciekawe ich klientami nie są wyłącznie wegetarianie. Okazuje się, że mieszkańcy naszego miasta coraz częściej szukają nowych smaków i potraw. Być może wynika to z faktu, że więcej ludzi wyjeżdża za granicę i dzięki temu staje się bardziej otwarta na nowości. Nie bez znaczenia jest też fakt, że zaczynamy bardziej dbać o zdrowie, co wiąże się ze zmianami nawyków żywieniowych. Fast foody nie są już tak popularne jak kilka lat temu. Chcąc połączyć tradycję z nowoczesnością stworzyliśmy projekt Cocina Verde.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress